agenda dierenweide goverwelle kinderboerderij gouda

Vacatures

We zijn op zoek naar vrijwilligers voor verschillende taken. Klik op bovenstaande link

Te koop

Goudse honing (zo lang de voorraad strekt) - grote pot € 8,-  kleine pot € 6,50.

Huisgemaakte jam (zo lang de voorraad strekt)  - € 3,50

 

 

 

dierenweide goverwelle dieren knuffelen kinderboerderij gouda

Dieren knuffelen mag!

Je mag onze dieren aanraken en knuffelen, natuurlijk als de dieren dat zelf ook willen. In de konijnenvilla kan je lekker zitten en konijnen aaien bijvoorbeeld.

dierenweide goverwelle spelen kinderboerderij gouda

Met een zandbak, een glijbaan, rekstokken, een klimwandje en allerlei buitenspeelgoed is het heerlijk spelen, vooral voor de jongste kinderen!

zwarte lammetjes

Steun ons

Je kunt vriend worden van de dierenweide of een dier adopteren.

 

Nu heerlijke Goudse bijenhoning te koop bij de Dierenweide - grote pot € 8,-  - kleine pot € 6,50. Maar op = op. 

De honing komt uit de regio tussen Alphen aan de Rijn en Gouda. Dus ook van de bijenkasten die op de Dierenweide staan!

Imker Tom vertelt dat er in de kast op de Dierenweide wel 25.000 bijen leven, en dat dit nog een klein volk is. Andere kasten tellen wel 45.000 bijen! Maar er is veel meer te vertellen over bijen: 

Bijen leven maar liefst al 55 miljoen jaar op aarde en ze zijn superbelangrijk voor de natuur en dus ook voor ons allemaal. Sterker nog: doordat bijen de bloemen bestuiven, leveren ze ons als mensen ongeveer € 150 miljoen per jaar op. 

Wat denk je hoe vaak er gevlogen wordt door bijen om één potje honing van 450 gram te vullen? Dat is wel 10 miljoen keer. Sjonge! En voor 1 kilo honing vliegen de bijen samen wel 140.000 kilometer. Een enkele werkster bezoekt per dag ongeveer 2.000 bloemen. Duizelt het je al? 

Wat doet een bij in haar hele leven? Een vrouwtjesbij - de werkster - heeft in de 4 weken dat ze leeft heel veel soorten werk: ze is schoonmaker, verpleger, bouwvakker, kok, beschermer, begrafenisondernemer, bewaker en voedselzoeker. Ongelooflijk toch? 

Wat doen de bijen nou in de winter?

In de winter blijven de werksters in de kast en verzorgen de koningin en de kast. Zij kunnen tot 6 maanden leven en gaan in principe de kast niet uit. Ze houden de kern van de kast wel op ongeveer 35 graden, ongeacht de buitentemperatuur. Dat doen ze door met hun vleugels te wapperen, waardoor het warm wordt.

Nog wat feitjes:

  • Er zijn ongeveer 25.000 bijensoorten en er worden regelmatig nieuwe ontdekt.
  • Het overgrote deel van alle bijen leeft solitair (alleen).
  • Een volk bestaat uit één koningin met 40.000 werksters en een paar honderd darren ( = mannen). De koningin legt gemiddeld zo’n 2.000 eitjes per dag.
  • Het aantal soorten wilde (en honing-) bijen neemt af. Met name de wilde bijen hebben het erg moeilijk door het gebruik van pesticiden, naast de mono culturen, zoals de door de boeren gebruikt worden.
  • Gelukkig zie je tegenwoordig veel vaker, dat er een fleurige bloemenrand aan de zijkanten van de akkers staan.

  

 

 

Website ontwikkeld en ontworpen door Webburo Spring